Začíname- Zdravá (racionálna) strava
Zdravá výživa – často opakované slovo. Málokto by vedel povedať, čo presne pod tým rozumieť. A väčšina ľudí význam zdravej výživy podceňuje. Zdravá výživa však môže rozhodnúť o našom zdraví – či chorobe. Telesnom, i duševnom. Zdravá strava neznamená len kvalitné "palivo" pre svaly. Zdravá strava znamená aj výživu pre mozog. Správnu funkciu mozgu môžete ovplyvniť – stravou. V dobrom i zlom. Aj to je dôvod, prečo sa naozaj neoplatí ignorovať pojem "racionálna výživa".
lá výživa môže zabiť. Rôzne rýchlo.
- Dali by ste si vyprážané muchotrávky pokvapkané ortuťou? Asi nie. Lebo viete, že by ste to neprežili.
- Dali by ste si vyprážaný syr, hranolky, majonézu a k tomu tortu? Asi áno. Síce viete, že by ste nemali, ale keď ono je to tak chutné…
- Čo keby ste vedeli, že muchotrávky sú tiež chutné? Ťažké rozhodovanie?
Veľa ľudí si stále neuvedomuje, ako zásadne ovplyvňuje náš život kvalita stravy.
V jedle totiž nie je len energia. Okrem bielkovín, sacharidov či tuku v rôznom pomere sú v potravinách aj ďalšie látky. Tiež v rôznych pomeroch.
- Vitamíny.
- Minerály.
- Vláknina.
- Fytochemikálie. (Rastlinné "dobré" chemikálie.)
- Chemikálie. (Dodané výrobcom potraviny zámerne, alebo nechtiac.)
Podľa toho ako sú tieto živiny namixované sa dá hovoriť o zdravej strave, alebo o nezdravej.
- Ako zdravú výživu potom môžeme označiť také kombinácie jedál, ktoré nejakým spôsobom prospievajú nášmu zdraviu.
- Za nezdravú výživu označíme také jedlá alebo technológiu ich prípravy, ktorá môže zdravie ovplyvniť nežiaducim spôsobom.
Obezita a nadváha sú pritom len vrcholom ľadovca. Ak jedávate nevhodnú stravu, budete tučnieť. To je proste vidieť. Žiaľ, sú aj situácie, kedy sa nevhodná výživa môže prejaviť aj oveľa skrytejšie.
ČO JESŤ?
- Jedzte veľmi veľa zeleniny. Také kilo za deň na osobu by som odporučil ako minimum. Varená, surová, všetko dobré.
- Jedzte jeden až dva kusy ovocia za deň. Sladšie druhy, ako banány či hrozno sa pri chudnutí nehodia.
- Jedzte rôzne druhy orechov a semien. Obsahujú vhodné druhy tukov. (A kopu všeličoho iného…)
- Jedzte najkratšie a najjednoduchšie upravované a spracované potraviny. Varte v pare, krátko opekajte, grilujte.
- Vyhnite sa chemicky doplneným potravinám, rôznym továrensky vyrobeným výrobkom.
Zrýchlene sa dá povedať – ak je to prírodný produkt, zvyčajne je to vhodné. Ak je to umelo vyrobené, rafinované, viacnásobne upravované tak to býva nevhodné.